Dec 22, 2009

Stanislav Belkovski: Scenariul ucrainean actual se poate repeta si in Basarabia

Stanislav Belkovski: Scenariul ucrainean actual se poate repeta si in Basarabia
Analistul rus s-a mai pronuntat si pentru o varianta in forta pentru rezolvarea situatiei Transnistriei separatiste. "Daca Statele Unite si Uniunea Europeana sunt dispuse sa trimita trupe in Transnistria, Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova va fi importanta, insa in caz contrar va ramane o simpla declaratie"7 Decembrie 2004
Daca Partidul Comunist de guvernamant de la Chisinau va cauta sa obtina victoria absoluta in alegeri, in Moldova exista mari sanse sa se repete scenariul actual de la Kiev, neputandu-se evita conflictele de strada si alte manifestatii sociale de genul celor din Ucraina, a declarat politologul Stanislav Belkovski, presedintele Institutului de Strategie Nationala a Rusiei. "Partidul Comunist are sanse reale sa dispuna de cel mai numeros grup politic din Parlamentul de la Chisinau dupa alegerile legislative care vor avea loc in 2005, in Republica Moldova", a declarat Belkovski, care a avertizat ca Rusia va incerca sa se implice in campania electorala din Moldova, insa a apreciat ca influenta Kremlinului nu ar fi decisiva asupra rezultatului alegerilor. "Politologii rusi au actionat in Ucraina, dar acest lucru nu a avut nici un efect asupra rezultatelor. Acelasi lucru se va intampla si in Moldova", a mai subliniat Belkovski. Analistul rus s-a mai pronuntat si pentru o varianta in forta pentru rezolvarea situatiei Transnistriei separatiste. "Daca Statele Unite si Uniunea Europeana sunt dispuse sa trimita trupe in Transnistria, Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova va fi importanta, insa in caz contrar va ramane o simpla declaratie", a explicat politologul rus. Stanislav Belkovski este autorul planului care prevede alipirea la Romania a teritoriilor Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului si alaturarea Transnistriei la Ucraina, cu recunoasterea ulterioara a independentei acestei regiuni.

Varianta transnistreana pentru Ucraina

Pe de alta parte, harta eventualei federalizari a Ucrainei, scoasa din maneca pe cand echipa lui Ianukovici parea definitiv imobilizata la zid, constituie un argument solid pentru o varianta transnistreana in aceasta tara. Nu degeaba deputatii au ridicat problema initierii unei anchete penale impotriva parintilor fondatori ai inca neformatei autonomii. Majoritatea tacuta a populatiei din sud-estul Ucrainei (regiunile Donetk si Krivoirog) nu vrea, cu adevarat, sa-l vada pe Iuscenko presedinte. Candva, in 1990, nationalistii moldoveni au subapreciat factorul de nemultumire a minoritatilor nationale, iar rezultatul a fost Transnistria – regiune cu un puternic potential industrial, care s-a desprins de restul tarii. Acum, istoria ameninta sa se repete, dar nu sub forma unei glume, ci dupa modelul unei glume dramatice. Consecintele variantei transnistrene pentru Ucraina ar putea fi considerabil mai grave decat precedentul moldovenesc.

Potential mai mare decat in Transnistria

Preponderent agrara, Moldova a suportat dureros, dar a supravietuit recesiunii transnistrene, intorcandu-se la mestesugurile traditionale – agricultura si cresterea vitei-de-vie, la care s-au adaugat migratia fortei de munca in cautarea unui venit mai bun. Transnistria s-a dovedit capabila sa se descurce singura, oricum suficient pentru a bloca toate incercarile Chisinaului de "reintegrare". Mult mai bine s-ar putea descurca o alianta a regiunilor ucrainene, de la Harkov la Odessa. Si unde se va afla aproape intreaga industrie grea a Ucrainei – energetica, metalurgia, chimie, constructii de masini, cele mai fertile terenuri agrare. Interesant ca o astfel de formatiune teritoriala are precedent istoric – republica Donetk-Krivoirog, care a exisat de la sfarsitul lui ianuarie si pana in martie 1918. Deci, nu se poate exclude varianta conform careia, pentru a obtine legitimitate la Kiev, opozitia sa acorde maximum de independenta zonelor puternic industrializate ale tarii.



Pe de alta parte, Viktor Iuscenko, liderul opozitiei de la Kiev si candidat la alegerile prezidentiale din Ucraina, a declarat, in cadrul unui interviu acordat "The Sunday Times", ca daca va suferi o infrangere in urma reorganizarii celui de-al doilea scrutin, prevazut pentru data de 26 decembrie, va utiliza forta pentru a avea acces la putere. "Daca actualul regim pro-rus va avea tentative de a frauda si aceste alegeri, fara a tine cont de vointa poporului si a Parlamentului, vom lua cladirea Guvernului cu asalt", a spus Iuscenko. In opinia sa, ascensiunea la putere a opozitiei nu va determina scindarea populatiei. "Nu cred ca Ucraina este divizata intre simpatizantii pro-europeni si cei pro-rusi, sau intre vest si est. Insa exista politicieni si alte forte externe care si-ar dori ca Ucraina sa ajunga intr-o asemenea situatie", a explicat liderul opozitiei. "Alegerile prezidentiale din Ucraina sunt exclusiv o treaba interna a celor 47 de milioane de ucraineni", a declarat, totodata, Iuscenko. Potrivit spuselor sale, Rusia nu trebuie sa se teama de victoria sa in alegerile prezidentiale. "Rusia va fi intotdeauna vecinul nostru", a mentionat el. Conducatorul "revolutiei portocalii" si-a exprimat convingerea ca tentativele de inlaturare fizica a sa vor esua.

Viktor Ianukovici - Cenusareasa ucraineana recidivista

Orfan de mama, izgonit de mama vitrega din casa, ajuns pe strazi si cu doua condamnari la activ, Ianukovici a reusit sa devina prim-ministru si sa candideze la prezidentiale. Ianukovici este, pentru marea majoritate a populatiei, omul sperantelor desarte, scrie ziarul rus "Izvestia", care il catalogheaza pe acesta ca fiind "Cenusareasa ucraineana". Demis de parlament, Ianukovici nu a recunoscut hotararea Radei Supreme. In schimb, Ianukovici a devenit intruchiparea unui vis. In Occident i se spune visul american – din nimic, a ajuns, practic, totul. Dat afara din casa de a doua sotie a tatalui sau, crescut ba de bunica, ba prin casele de copii, Ianukovici a reusit sa intre la Institutul Politehic din Donetk si la Academia pentru Comert Exterior a Ucrainei. A lucrat ca fochist la uzina metalurgica din Enakiev, a fost mecanic si strungar, pentru ca intr-un final sa devina director general al mai multor intreprinderi, guvernator si prim-ministru, doctor in stiinte economice. A fost inchis de doua ori pe nedrept: prima data pentru o bataie, iar doua oara cand ar fi aparat o tanara de huligani. Viktor a iesit din inchisoare la 22 de ani. Cantarea numai 50 kg. Acum, a devenit "cel mai greu politician al Ucrainei".