Dec 22, 2009

Gardianul - Vlad Filat a dispus inlaturarea sarmei ghimpate dintre Romania si Basarabia

Gardianul - Vlad Filat a dispus inlaturarea sarmei ghimpate dintre Romania si Basarabia
Dupa 20 de ani de la caderea Zidului de la Berlin, Serviciul de Graniceri al Republicii Moldova a definitivat documentatia necesara pentru indepartarea sårmei ghimpate si i-a transmis-o pe 21 decembrie premierului Vlad Filat. Seful Guvernului de la Chisinau ceruse cu o saptamåna in urma lichidarea acestei sechele a imperiului sovietic dintre Romånia si R. Moldova.

Executivul adoptase in acest sens o hotarare privind scoaterea gardului de sarma ghimpata. Deputatul liberal Anatol Arhire a propus includerea in ordinea de zi a unui proiect de hotarare a Parlamentului pentru indepartarea gardului. Legislativul era indreptatit sa ia o decizie politica referitoare la acest subiect, fiindca aici sunt vizate cateva legi, sustine Arhire. Este surprinzator, dar premierul Vlad Filat a afirmat ca aceasta problema nu are nimic in comun cu procesul legislativ: Guvernul a luat deja o hotarare. Dispozitiile respective au fost date in sedinta de guvern, iar Parlamentul va fi informat despre actiunile intreprinse, a explicat Vlad Filat.

Granitele intregii Europe sunt transparente

Este o rusine sa pastram sarma ghimpata la frontiera cu o tara prietena, in secolul al XXI-lea, cand granitele intregii Europe sunt transparente, iar oamenii pot sa circule liber, a subliniat Vlad Filat. Sarma ghimpata va fi scoasa in cel mai scurt timp. Dupa aceasta decizie, basarabenii vor profita prin participarea la preluarea unor fonduri de finantare europene nerambursabile, prin implicarea masiva a autoritatilor locale la proiectul “Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” in cadrul programului de buna vecinatate Romania-R. Moldova.

Comunistii considera decizia ilegala

Voronin s-a opus permanent acestui proces firesc, desi existau presiuni din partea puterilor locale. In 2008, Consiliul Raional Ungheni a adoptat o hotarare privind scoaterea gardului de sarma ghimpata, dar instantele de judecata au hotarat ca decizia era ilegala. Voronin i-a amenintat cu puscaria pe reprezentantii autoritatilor locale, care aveau o asemenea optiune. In 2007, Consiliul Raional Ungheni a elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la frontiera, aprobat apoi de Romania, dar respins de regimul Voronin de la Chisinau. Cand Voronin a venit in orasul de pe Prut in 2008, Ion Harea, presedintele raionului Ungheni, i-a spus ca “sarma ghimpata este deja ruginita, iar tot ce este ruginit trebuie sa plece”. Militianul s-a enervat cumplit si l-a amenintat cu puscaria. Harea spune ca, dincolo de sarma ghimpata, raionul Ungheni are 2.200 de hectare de terenuri, care trebuie valorificate. Acolo exista numeroase morminte care nu pot fi ingrijite din cauza restrictiilor impuse de graniceri. In zona limitrofa a gardului de 80 de kilometri locuiesc 186.400 de basarabeni. “Voi, aiste din Ungheni, avetz problemi cu granita? Sarma ghimpata nu-i a voastra. Daca nu va linistitz, vetz nimeri in puscarii cu tat consiliu vostru shi, in primul rand, preshadinitili raionului”, a amenintat atunci Voronin.

Mihai Ghimpu cere oficializarea limbii romåne

Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului si (inca) presedintele interimar al R. Moldova, a semnat un decret pentru constituirea unei comisii pentru reforma constitutionala, care ar putea decide fie adoptarea unei noi Constitutii, fie modificarea actualei Legi Fundamentale. El a precizat ca limba romana va fi mentionata clar in noua Constitutie ca limba oficiala, iar istoria romanilor va reveni in manualele scolilor de peste Prut.

Criza constitutionala, iar nu politica

“Nu avem criza politica in tara, ci constitutionala, pe care o vom depasi prin referendum. Consider ca presedintele trebuie ales de popor. Astfel, acesta va avea mandatul necesar. La anul, vom trece printr-o experienta serioasa de schimbare a Constitutiei prin referendum si sunt convins ca poporul nostru va sustine cu demnitate acest examen. Cu parere de rau, comunistii n-au inteles ca refuzul lor de a vota presedintele este inceputul destramarii PCRM. Nu regret destramarea, ci ca Moldova va fi atrasa intr-o noua campanie electorala, cu toate ca avem probleme mai importante de solutionat”, a subliniat premierul Vlad Filat. El a promis ca, indiferent de dificultatile unei noi campanii electorale, Guvernul va plati la timp salariile si pensiile. Intre timp, Partidul Liberal Democrat, pe care il conduce premierul Filat, a avut un congres pe data de 19 decembrie, cand si-a schimbat doctrina si statutul. Domnul Filat spera sa-si consolideze partidul, dar si propria pozitie in noul context politic de la Chisinau. “PLDM va fi cel mai important si influent partid din R. Moldova. Multumesc celor care au informat si au adus adevarul in casele oamenilor. Jurnalistii au stat in avangarda actiunilor care au dus la detronarea regimului Voronin”, a spus cu acel prilej Vlad Filat.

Dispare ultima «mostenire» de la Stalin

Gardul de sarma ghimpata a fost instalat imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, pe timpul lui Stalin.
Trecerea unei asemenea legi prin Parlament ar fi dificila fiindca acolo majoritatea deputatilor nu vor apropierea de Romania. Indepartarea acestei sechele, fie si dupa 20 de ani de la caderea comunismului si a Uniunii Sovietice, ar fi o decizie politica deosebita, care ar aduce multa bucurie pentru numerosi romani de pe ambele parti ale Prutului, care au avut de suferit multe privatiuni. Sarma trebuie inlaturata pana la 1 martie 2010.