Dec 12, 2009

"Mircea Geoană, candidat PSD pentru funcţia de preşedinte al României

UNIMEDIA portalul de ştiri nr. 1 din Moldova: "Mircea Geoană, candidat PSD pentru funcţia de preşedinte al României

Dragi vizitatori,


Acum aveţi posibilitatea să citiţi răspunsurile politicianului Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Democrat, candidatul la funcţia de preşedinte al României.

Întrebările au fost adresate de către vizitatorii portalului de ştiri UNIMEDIA în perioada 9 – 13 noiembrie 2009.

Dacă o să urmăriţi tot interviul, o să aflaţi despre intenţia lui Mircea Geoană de a elimina prezentarea dovezii depozitului bancar de 500 euro pentru obţinerea vizei pentru România, ce sprijin va oferi România pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană şi ce a făcut anterior guvernarea PSD pentru românii din Republica Moldova.

UNIMEDIA vă doreşte lectură plăcută!...

BPR4ever:



Care vor fi actiunile pe care le veti interprinde pentru a sustine in continuare obtinerea mai usoara a cetateniei romanesti de catre basarabeni, sustineti integrarea R. Moldova in U.E.?
Mircea Geoană, candidat PSD pentru funcţia de preşedinte al României: Am vorbit daja de noua lege adoptatata in Parlament, pe baza amendamentelor propuse de parlamentarii Tudor Pantaru si Titus Corlatean. Amintesc pe scurt termenul de 5 luni in care se va lua o decizie care va fi comunicata direct persoanei interesate; marirea consistenata a resurselor umane si bugetare la dispozitia structurii guvernamentale care proceseaza cererile, pentru a mari viteza procedurii administrative ; posibilitatea de a depune solicitarile la toate consulatele romanesti din straintate, fara restirctii legate de statutul de (non) rezidenta al solicitantilor moldoveni, aflati in alte state, dar si la oficiile ce vor fi create special in Romania aproape de frontiera; renuntatrea la publicarea in Monitorul Oficial a celor ce dobandesc cetatenia, pentru a nu-i expune unor eventuale masuri sanctionatorii din partea autoritatilor nationale, respectiv comunicarea directa catre soliticant a obtinerii cetanteniei. Ca sa nu mai vorbesc de deschiderea a doua noi consulate romanesti in Republica Moldova la inceputul anului viitor, ceea ce va facilita si mai mult acest proces. Sunt modificari foarte importante care vor fi aplicate si voi veghea personal ca ele sa dea rezultate.
MAPAMOND
Ati vizitat vre-o data spatiul dintre Nistru si Prut(Basarabia)?

Daca NU vreau sa stiu de ce!!!

Mersi.
Mircea Geoană, candidat PSD pentru funcţia de preşedinte al României: Am vizitat Republica Moldova încă din timpul mandatului meu de ministru de externe, care s-a încheiat în anul 2004. Si o voi face si siguranta pentru a promova proiecte concrete de infratire si sprinjin, in calitate de Presedinte al Romaniei, dupa 6 decembrie 2009. Sper sa va intalnesc cu aceasta ocazie.
raisa
DOMNULE GEOANA < intrebare: in 2003 , cand guvernul PSD, Nastase, din care faceati parte , a modificat legea cetateniei in defavoarea romanilor basarabeni si i-a introdus la capitolul 'STRAINI', DE CE NU V-A=TI IMPOTRIVIT ?
Mircea Geoană, candidat PSD pentru funcţia de preşedinte al României: Aduc aminte mai intai ca legea care a permis redobandirea cetateniei romane a fost adoptata in 1991, sub guvernarea noastra intr-o forma care a functionat permisiv, fara restrictii, pana in 2001. Odata cu venirea la putere a comunistilor la Chisinau, incepand cu 2001, care au inceput sa aduca tot felul de acuze la adresa României in plan international, combinat cu presiunea si conditionarile venite de la Bruxelles pentru a se accepta eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, in practca, s-a ajuns la o anumita dinimiuare a ritmului acordarii cetateniei. Cu toare acestaea, principiul redobandiriii cetateniei a ramas in legislatie si s-a aplicat in contuinuare. O stopare a acestui proices a intrevenit in realitate in perioada 2005-8, sub guvernarea de dreapta si in special sub mandatoul doamnei Macovei la Justitie, cand a fost acordat un numar infim de cetatenii. Dupa intrarea in UE, romania nu mai este vulnerabila si conditionata din exterior la acest capitol si poate decide suveran asuprra acestor probleme, asa cum am facut recent in Parlament prin adoptarea noii legi a cetateniei.
raisa
DE CE SUNTETI IMPOTRIVA REFERENDUMULUI pentru un parlament unicameral/ caci mai avem un parlament la bruxell si nu ne trebuiesc3 parlamente ../ si impotriva micsorarii numarului de mancai-parlamentari ?
Mircea Geoană, candidat PSD pentru funcţia de preşedinte al României: Eu am adus în discuţie problema parlamentului unicameral încă din 2005. Este însă o temă complexă de discuţie, care trebuie dezbătută public, pe larg si nu pe timp de criza, în campanie electorală. Romanii trebuie sa decida in cunostinta de cauza pentru a avea un parlament, institutia fundamentala a democratiei, pe deplin functional si eficace. Nu ne intereseaza interesele sau smecheriile electorale ale altora.
ڶαỳ
d-le Mircea Geoana, ati fost o perioada ministru de externe al Romaniei, timp in care ati avut cel putin o provocare pentru cariera dvs, blocajul diplomatic cu Ucraina legata de Canalul Bastroe. As dori sa va intreb de ce nu ati luat o pozitie mai ferma legata de incalcarea tratatelor internationale incalcate de tara vecina, si de ce ati acceptat o pozitie tacuta, ca sa nu spun apatica, fata de actiunile ucrainienilor? Romania practic nu a avut nici o reactie din partea dvs. Veti avea intotdeauna o pozitie obedienta fata de vecinii nostri din est?

In al doilea rand, as dori sa va intreb cand veti condamna in mod public comunismul si crimele sale in Romania. Pana acum nu v-ati exprimat pe marginea acestui subiect. Il evitati? Va rog sa o faceti acum.
Mircea Geoană, candidat PSD pentru funcţia de preşedinte al României: Cariera mea diplomatică, atât în timpul mandatului ministerial cât şi înainte de acesta, a inclus nenumărate provocări, între care acel „blocaj” cu Ucraina este doar un episod care nu trebuie scos din context sau supradimensionat de o manieră artificială. Revenind însă la subiect, consider că evaluarea dvs nu este una corectă. Experienţa tuturor ţărilor aflate în astfel de situaţii ne arată că dialogul constructiv şi recurgerea la instituţiile de drept internaţional este o abordare mai eficace decât retorica inutil beligerantă şi care cel mai adesea nu este însoţită de acţiuni concrete. Traian Băsescu ne-a demonstrat deja cât de nociv poate fi impactul unor declaraţii inutile care inflamează spiritele şi nu rezultă la nimic bun într-o relaţie bilaterală. Nu în ultimul rând, vă amintesc ca victoria diplomaţilor români împotriva Ucrainei la începutul acestui an, în cazul delimitării platoului continental al Mării Negre a fost inceput prin munca guvernului PSD din care am facut parte ca Ministru de Externe si prin decizia pe care am luat-o in 2004, de a sesiza Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Noi am decis acest lucru, iar echipa tehnica a fost formata tot de noi, guvernul PSD. Dupa cum tot noi am fost cei ce au decis in 2001 sa intervenim la CEDO in favoarea „grupului Ilascu”, ceea ce a dus, in final, la condamnarea grupului comunist din Republica Moldova si Federatia Rusa. Cat priveste canalul Bastroe, strategia aleasa de noi, si dusa mai departe de echipa de diplomati a Ministerului de Externe dupa 2005, a fost corecta, respectiv folosirea tratatelor internationale in domeniul protectiei mediului si a mecanismelor de monitorizare internationale. Aceasta strategie, prin eforturi desfasurate in timp, a dat rezultate, si in ciuda retoricii politice electorale de la Kiev procesul de constructie a canalului Bastroe a fost mult incetinit sau chiar stopat. Mai importante sunt argumentele, folosirea dialogului politic sau a normelor juridice internationale decat vorbaria goala, demoagogia, populismul, sau incompetenta profesionala.

Este inutilă condamnarea comunismului printr-un simplu act declarativ dacă acesta nu este însoţit şi de schimbare de comportament care să reflecte o reînnoire a mentalităţii şi o abandonare a metehnelor din acea perioadă dezastruoasă din istoria României. În ultimii ani, în timp ce celelalte naţiuni europene se gândeau la viitorul lor, noi am început o falsă răfuială cu trecutul. Din aceste motive, când a venit criza economică, ne-am trezit goi şi incapabili să articulăm un răspuns. Dacă nu începem urgent să privim către viitor, să gândim pentru viitor, să renunţăm la demagogie în faţa competenţei, riscăm să pierdem trenul. Eu, unul, nu am in trecutul meu episoade de care sa ma rusinez, nici legate de comunism, nici de Securitate. De aceea pot spune foarte clar ca trebuie condamnate crimele comunismului la care multi romani au fost supusi, dar trebuie in acelasi timp, sa privim si in viitor si sa incercam sa construim mai mult decat s-a construit in ultimii ani. Ce mi se pare cinic, insa, este ca cineva care este produsul vechiului sistem si a profitat pe deplin de acesta sa aiba tupeul sa condamne exact regimul comunuist si securist, care l-a propulasat ulterior dupa 1989, in functii publice, de resposabilitate." more